Illustrasjon av hus og garasje.

Valg av garasje

Det er mange valg å foreta i planlegging av ny garasje. Vi håper vår erfaring kan hjelpe deg med å ta de rette valgene, mulighetene er nesten uendelige.

Hvor stor skal den være?

Det viktigste er størrelsen på din nye garasje. Hvor bred skal den være? Hvor lang? Hvor høy? Med loft eller uten? En stor garasjeport eller to mindre?

Når du har landet denne beslutningen er det enda flere muligheter som bør vurderes. Isolasjon, er det nødvendig? Musebånd, hva er det? Boddør? Etc, etc.

Av alle bredder og lengder vi kan tilby, er det vår 6 meter bredde og 6 meter lengde med navnet Vind vi selger mest av. Denne størrelsen gir god plass til to biler og det er plass til en hylle eller litt lagring foran bilene. Vind dekker det nødvendige behovet for å ha bilen din under tak, og er samtidig vårt aller rimeligste alternativ. Det er ikke loft på denne så du slipper å søke kommunen om å bygge.

Trenger du lagringsplass i garasjen er det uproblematisk å øke lengden på alle våre garasjer. Du bør øke med fulle 60 cm da det må settes inn en ny takstol for hver 60. I lengre garasjer bør det sette inn en boddør for lett tilgang til lagringsplassen.
Husk at du ved å øke lengden må kalkulere inn høyere kostnader for materialer, støp av såle og montering av garasjen.

Garasje med eller uten loft?

Mange ønsker seg loftsrom over garasjen. Bris er vår mest solgte modell med loft. Denne er som Vind i utgangspunktet 6×6 meter, men da med en annen type takstol. En såkalt A-takstol må til for å få rom over garasjen, og total høyde blir nærmere 5,5 meter. Det må søkes kommunen om å sette opp Bris.

Det du må huske på ved kjøp av en loftsgarasje er at takstolen skrår og trenger støtte på flere punkter. Grunnet det blir det ikke full takhøyde over hele arealet oppe. For Bris sin del vil høyde på loft være inntil 1,89 meter og gulvareal rundt 15 kvm. Rommet egner seg veldig godt til lagring og kan også brukes som et lite oppholdsrom.
Det må vurderes om man vil ha utvendig trapp eller innvendig loftsluke. Arealet på loft blir best utnyttet med utvendig trapp.

Hva med isolasjon?

Skal loftsrommet brukes som oppholdsrom anbefaler vi at garasjen blir isolert. Når en garasje isoleres må det legges på vindsperreduk utenpå veggene for så å lekte ut 23 mm innenfor panelet. Det bør brukes en diffusjonsåpen duk slik at isolasjonen kan ligge inntil vindsperreduken. Med diffusjonsåpen duk menes at duken puster og at det ikke oppstår råte grunnet manglende lufting. På taket må det også legges diffusjonsåpen duk under lekter og sløyfer slik at isolasjonen innvendig kan dyttes helt opp til duken.
På innsiden legges det plast (dampsperre kalles det) før dekking av vegger og tak. Det mest vanlige er å bruke OSB-plater på vegg og gips i taket.

Isolering av garasjen er altså ikke bare selve isolasjonen, det medfører en del mer materiell og jobb enn det.

Vår erfaring er at det ikke er nødvendig å isolere garasjen dersom den kun skal brukes til parkering og lagring. Skal det jobbes i garasjen eller at loftsrommet skal brukes som oppholdsrom er det en annen sak. Det kan være smart å oppgradere ett-lags vinduer til to-lags i så fall.

Musebånd settes på i overgangen mellom ringmur/bunnsvill og panel for å hindre at mus kommer inn. Fluenett legges i gesims for å motvirke vepsebol eller annen insektsansamling og fuglebånd blir brukt under nederste takstein-rad for at fugler ikke skal bygge rede under steinen.
Vi ser ikke nødvendigheten i å ha disse tre elementene på garasjen med mindre den blir isolert. På den annen side er ikke musebånd, fluenett og fuglebånd veldig kostbart.

Våre portåpnere leveres med standard tre portåpnere. Vi tilbyr likevel og anbefaler et trådløst kodetastatur som er linket til portåpneren. Tastaturet kan settes hvor som helst, mest normalt er på en av veggene ved siden av garasjeporten.

Tenker du på andre ting enn de vi har snakket om her? Ta kontakt med oss så finner vi ut sammen hva som er den mest praktiske løsningen for deg og ditt behov. 

Relaterte innlegg

Illustrasjon i forbindelse med å bygge garasje.

Regler for å bygge garasje

Reglene for bygging av garasje er at man slipper å søke kommunen dersom bygget blir lavere enn fire meter, har gesimshøyde lavere enn 3 meter og ikke overstiger 50 kvm i grunnflate. Bygget kan ikke ha flere enn en etasje og ikke kjeller…

Les mer

Illustrasjon av verktøy og byggesett tegninger.

Bygge garasje selv

Det er ikke så vanskelig å bygge garasje selv. Velger du en av våre modeller får du med tegninger og detaljert beskrivelse av hvor materialene skal monteres. For å gjøre byggeprosessen ytterligere enkel leveres…

Les mer